A pánikbetegség, a félelem és a stressz összefüggései az ételemmel és az életemmel
Menni és enni a szeretet felé
Üdvözöllek, kedves olvasóm, nagyon örülök, hogy itt vagy velem, és hogy az írásomon keresztül találkozhatom veled. Ma nagyon sok minden fog történni. Ebben a részben nagyon sok számomra izgalmas dologról lesz szó - nem mintha a többi ne lett volna izgalmas, de szerintem ez a rész és a következő is sok hasznosat tartalmazhat neked az Anamé életmóddal és azzal kapcsolatban, ahogyan én élek.
Lesz ma szó főzésről, sütésről, a csodás konyhai eszközeimről, főzőedénykéimről, arról, hogy hogyan változott meg a szörnyű kapcsolatom a konyháskodással, és az étkezésemről is lesz még szó bővebben. Végül, de nem utolsó sorban ma is lesz egy olajmentes, vegán recept, ami remélem ízleni fog majd neked, ha sikerül elkészítened.
Kezdjük is el, én írok, te pedig olvasol, jól lesz így?
Csak csináld
Én hiszem, hogy minden cselekedetünknek az a lényege, hogy a felbukkanó félelmek és az aggodalmak megmutassák, hogy mi az, ami nem jó számunkra és a legnagyobb bölcsességünket keresve vagy akár nem keresve eldöntsük, hogy mit szeretnénk kezdeni velük a nap 24 órájában. Ugyanis a pánikbetegségem ideje alatt azt láttam és most is azt látom, hogy a kétségek, averziók, félelmek, stressz, pánik és negatívitások csak úgy maguktól nem fognak leállni, és nagyon számít hogy mennyi van belőlük. Nagyon nem mindegy.
A táplálkozásnak szerintem mindig személyre szabottnak kell lennie, mert mindenki egyedi energiamintázattal, tehát adottsággal született és él. Mindezek okán a hatékonyság miatt szerintem a táplálkozás kialakításában is nagyon oda kell figyelni, és körültekintően, akár szakemberek bevonásával együtt dolgozni rajta.
Anamé jóga Budapest
Én ezért szeretem azt, hogy az Anamé jóga személyre szabott egyéni gyakorlatokból is áll, és ezt a lehetőséget a budapesti jógastúdiónkban és már az online óráinkon is megadja. Mindezekre a honlapunkon az Anamé órarenden keresztül tudsz jelentkezni. Régen a csoportos órák elején, minden jelenlévő kapott az oktatótól egy személyre szabott gyakorlatot, amit a közös gyakorlás elkezdése előtt mindenki külön-külön végzett el.
Ma már ez a lehetőség csakis az egyéni órák foglalkozásain van jelen. Ezen az óratípuson a Karma Killer jógalégzéssel célzottan és hatékonyan lehet járni a testi, lelki és szellemi fejlődés útján. Legyen szó bármilyen problémáról, azonnal elindítja benne a pozitív életáramot az egészség megerősítése felé.
“A kundalini jóga filozófiája szerint mindannyiunkban ott van egy óriási erőforrás. De mivel ez az erőforrás szunnyadó állapotban van, ezért nem tudjuk hasznát venni az életünkben. Ahogy a tudatosságunk növekszik, úgy ez az erőforrás ébredezni kezd, és ezáltal képessé válunk arra, hogy a nehézségeken felülkerekedjünk. Így tudjuk legyőzni a korlátainkat.”
Ez a fenti idézet Anamé, A halálos ágyamon fedeztem fel a kundalini erőt című blogposztjából emeltem ki. Ha szeretnél többet megtudni az Anamé Program születéséről, akkor kattints ide!
Ha pedig erről az egyedi energiamintázatról szeretnél többet tudni és magadra ismerni, hogy hogyan határozzák meg és befolyásolják az életedet és a sorsod, akkor javaslom neked Balázs Valéria Anamé könyvét Csakra Program címmel, amelyben a Karma Killer jógaóra alatt végzendő gyakorlatokról, az energiatest működésének alapelveiről, valamint a csakratisztításról, a csakrák harmonizálásáról, és az ezt támogató Anamé jógagyakorlatok hatásmechanizmusáról olvashatsz. Kezdő jógásoknak szerintem kötelező.
A hús elhagyásával
Anamé véleménye, hogy a hús, tojás, tejtermék, olajban sültek és magas cukortartalmú élelmiszerek lassítják az Anamé jógagyakorlatok pozitív hatásainak lefolyását. Én magamon azt láttam, hogy nekem a hús elhagyása és az állati eredetű ételek nem fogyasztása nyugalmat ad, hiszen a központi idegrendszerrel élő élőlények húsa nagyon sok vegyszert, gyulladást, stresszt, beléjük adagolt kémiai hormont, szterodidokat és növekedés serkentő anyagokat tartalmaz.
A nem kívánatosságos dolgok közé sorolhatjuk azt a szóját és a kukoricát is, amellyel a húsipar ezeket az élelmiszerpiacra szánt állatokat eteti. Ezeknél a növényeknél sajnos már olyan nagy mértékű a GMO-beavatkozásokról van szó, amely a légkörbe jutásuk miatt elkerülhetetlenül Európára is hatással van.
No de nem kell megijedni
Jobban és egészségesebben érzem-e magam a hús elhagyásától? A betegeskedéseim és rosszulléteim száma ezt bizonyítja, influenzaszezonban például szinte nullára csökkentek, illetve teljesen eltűntek a lázzal teli és betegeskedős napjaim. Régebben ezeket az influenzajárványokat nem tudtam elkerülni, és évente, többször is megesett velem, hogy lebetegedtem, főleg a téli időszakban.
Itt meg kell jegyeznem azt is, hogy az Anamé jóga gyakorlása rengeteget tett mindehhez hozzá, hiszen nem egyszer a végzése közben múlt el a lázam, vagy annak hatására kezdtem el gyorsabban gyógyulni a betegségeimből, és tudtam elkerülni az ezzel járó hosszú napokig tartó kálváriákat. Egyszerűen az Anamé jóga volt az, ami ilyenkor engem rendbe rakott és nagyon sok erőt adott.
Anamé Program oktatóként pedig ma azt kell, hogy mondjam, sosem voltam ilyen erős, mint ma, és már évek óta nem vett le a lábamról betegség, influenza. Adja a jó Isten, hogy ez így is maradjon, mert sokkal jobb így élni!
Hús nélkül? És mi van még?
Tojást, állati tejet, sajtokat sem fogyasztok. Teljesen kiiktattam az életemből az állati eredetű ételeket és a glutént is. A kukoricát és a szóját is limitáltam, de nem még nem zártam ki őket 100%-ban. Ami pedig a legfontosabb, hogy az utóbbi egy év óta kerülöm a gyorséttermekben való étkezést, és a bevásárlásaimkor nem választok feldolgozott élelmiszereket. Nincsenek nasikák, csokikák és nyalánkságok, csomagolt kekszek, ropik és mindenféle “könnyen kibontom és gyorsan megeszem” jellegű apróságok.
Persze volt olyan, hogy vettem magamnak egy teljesen neutrális és természetesnek tűnő zabszeletet, de amikor az elfogyasztása után romlik a közérzeted és belátod, hogy sokkal finomabbakat és egészségesebbeket tudsz te magad készíteni a saját konyhádban, az elég erős érv, hogy többet ne tedd be a bevásárlókosaradba.
Zöldségek, gyümölcsök és még...
Az ételeim egy része mindig főtt, a másik pedig mindig nyers, gyümölcsökkel és zöldségekkel. Törekszem a finom ízekre, úgyhogy azt gondolom, hogy a jól bevált fűszerek mindig az ember jó érzéseinek szövetségesei. Mindemellett az ételkészítéseim nagyon egyszerűek és gyorsak, mert nem szeretek pepecselni vele, hiszen minden ételemet magamnak készítem el és naponta 4-szer étkezem, szóval van kihívás :)
Ahogyan írtam, gluténmentesen táplálkozom, vagyis inkább krumpliféléket, zabot, rizst, qinoát, hajdinát, amarantot és kölest fogyasztok. A sütéshez és a tésztafélék készítésekor különféle előrecsomagolt gluténmentes vegán lisztkeverékeket használok, melyek kukoricamentesek is.
Ezek a főbb ételeim, nálam ezekből mindig van választási lehetőség, ezek a biztos alapok.
Bevásárlás egyszerűen és gyorsan
Bevásárláskor nálam nincs időhúzás. (Bár néha még bele szoktam esni ebbe a csapdába) Nem azért, mert nem szeretek vásárolni, csak annyi más és szép dolog van, amivel szeretnék időt tölteni, illetve rengeteg az elintéznivaló, az időm pedig kevés. Vásárláskor nem kapkodom, de céltudatosan vásárolok, hogy minél kevesebb gondolkodás nélkül minél előbb kész legyek. A legtöbbször mindig ugyanazt vásárolom és rendszeresen ugyanoda járok. Lehetőleg egy, vagy maximum két helyen szerzek be egyszerre minden szükséges alapot, úgyhogy ha ugyanott van minden a polcokon, mint legutóbb, akkor biztosan és gyorsan meg is találom, és végezni tudok a nagybevásárlással.
Ki szeret a konyhában lenni?
Nem tudom, hogy te hogy vagy vele és neked hogy megy, de nekem komoly gondjaim voltak a főzéssel, sütéssel, és mindig idegenkedtem tőlük. Teljesen feleslegesnek és elvesztegetett időnek tartottam az életemből az étel elkészítését és a hozzávalók bevásárlását is. Évekig egyáltalán nem találtam meg benne az örömömet.
Gyerekkoromban nem engedtek bevonódni a konyhai munkálatokba, sőt, mindig ki lett téve szűröm onnan, hogy ne lábatlankodjak. Otthoni koszton nőttem fel, és a szüleimtől való elköltözés után is még hosszú évekig főzött rám édesanyám. Nekem ez így nagyon kényelmes volt. Általában hat napra valót sütött-főzött, amit hűtőben tároltam, amikor pedig a saját otthonomban voltam, csak megmelegítettem az adagomat. Amikor minden elfogyott, újra mentem a szüleimhez feltölteni a raktárkészleteket. Ilyenkor mindig találkoztunk, beszélgettünk, együtt voltunk, ápoltuk a kapcsolatunkat. Évekig így ment.
Aztán, ahogy teltek az évek, azt éreztem, hogy az a függő viszonyom, ami az otthoni koszt irányába köt engem, már nem tesz jót nekem. Egyrészt, mert a gyermeki énem erősíti, másrészt pedig, mert mindeközben olyan felismerésem lett ezzel kapcsolatban, ami elkezdett motiválni. A legfőbb az volt, hogy megtanulni főzni és sütni menő dolog és szerintem szexi is, éppen annyira edzi és nemesíti, erősíti a férfias jellemvonásokat egy pasinál, mint ahogy a nőknél a nőiesség jellemvonásait
Szerintem menő, ha egy pasi mos, takarít, főz és süt.
Plusz remekül szembesít azokkal a negatív érzelmekkel, amik visszatartják az élethez és az ételhez fűződő jó képességek megjelenéseit, és segít leküzdeni őket. Így fejlődhet például a türelem, a kreativitás, a játék az ízekkel, a teremtő erő, a teremtő cselekedetek, az alkotás és annak az öröme, élvezete. Ezeket kezdtem el egyre jobban érezni és élvezni a konyháskodásaim során
Motivált az is, hogy finomakat főzni jó érzés, és ezt a jó érzést én meg akartam élni és teremteni a saját életemben, a saját kreatív teremtő erőmmé téve ezt az élményt, amiben jó érzéssel, szabadon és játékosan alkothatok. Nézni, ahogy mások jóízűen, elismerő hümmögések közepette, dicsérő szavakkal elfogyasztják a finomságaidat, egy jót csámcsogni egyedül vagy közösen szerintem szuper jó dolog.
Mivel szinte a nulláról kezdtem, és például az őrölt piros paprikával sem tudtam jól bánni, sokszor komoly problémákba ütköztem az arányokkal és az ízekkel. A kenyérsütéseim sokszor éjszakába nyúló kudarcokká váltak, a falafelgolyócskáim mindent adtak nekem, csak örömöt nem, sokszor voltam mérges és utáltam az egészet. Aztán szépen lassan elindult a dolog és egyre jobban ment. Már élvezem is és még finomak is. Persze van még mit fejlődni, de lelkes vagyok, és ez nagyon jó érzés.
Mindig frissen
A hűtőben tarthatóság jó dolog, de egy, esetleg két napnál tovább én már nem szoktam. Nem úgy, mint régen, amikor négy-öt napos kajákat is bepusziltam! Nagyon sok szempontból a friss ételek a legelőnyösebbek. A több napos tárolással az ételben olyan szemmel nem látható folyamatok indulnak már el, amelyek nagyon nem kívánatosak. Emiatt a betegségeknek és a különféle nem kívánatos nyavajáknak is jobban ki voltam téve.
Most már a napi ételeimet is mindig magam, frissen készítem el, és dobozolok ha kell, hogy tudjam szállítani. A a jógaiskolában a szünetekben is a saját finomságaimat fogyasztom.
A délelőtt folyamán gyümölcsöket fogyasztok, többnyire dinnyeféléket, almát, narancsot, mandarint, kivit, gránátalmát, (Na azzal óvatosan, mert nehéz kimosni a ruhádból! :) ) bogyós gyümölcsöket, mangót, banánt, szilvát, szőlőt, körtét, fügét. Ilyenkor kifőzök mellé zabot vagy kölest, amarántot. Délután rizs vagy hajdina a menü, ezeket fogyasztom salátákkal, kígyóuborkával, retekkel, paprikával, paradicsommal, répával, káposztafélékkel, tökfélékkel. Este leginkább qinoa vagy burgonya kerül az asztalra, ezeket a leginkább párolt vagy nyers zöldségekkel fogyasztom. Ez gyakran a fenti zöldségeken túl cékla, brokkoli, hagymaféle (Imádom a hagymákat!) cukkini, más tökféle vagy gomba. Este szoktam tésztaféléket is enni, ezek glutén- és kukoricamentesek.
Bio, nem bio
Az élő, növényi ételekben van a legnagyobb erő. Bármilyen étel jobb, ha saját gazdálkodásból származik, illetve háztáji. Ez a húsok mellett igaz mindenre: minden úgy a legjobb, ha nincs gyógyszerezve, permetszerezve, növényvédőszerezve, stb.
A bio termékeknek sajnos az ára is magasabb, a mint a nem bio gazdálkodásból származóké, és én nem sajnos nem tudom megengedni, hogy csak ilyen élelmiszert vásároljak, de néha ebből-abból azért szerzek be bio termékeket is, mint például citromot, répát, almát, juharszirupot, mézet, banánt. Ezekből mindig a bio-t választom, a többiből csak ritkán.
Mosás
Ami a legfontosabb, hogy a nem bio termékek is jók, szóval senki se csüggedjen, én sem teszem, pedig azért fáj a szívem miatta. No de ahogy mondani is szokás, mindig addig kell nyújtózkodni, ameddig a takaró ér, és egyszerű praktikákkal, ha minden növényvédőszertől nem is tudjuk megszabadítani a zöldségeket, gyümölcsöket, de a nagyobb részétől igen.
Vannak nagyon jó gyümölcsmosó folyadékok, amiket vízzel teli edénybe kell csepegtetni, majd beleáztatni a gyümiket és zöldségeket, és alaposan lemosva őket meg tudunk szabadulni ezektől a kellemetlen szerektől. A másik opció, amit én ezzel együtt párhuzamosan, vagy csak egyiket vagy csak másikat alkalmazva végzek, az az, hogy jó minőségű, természetes alapanyagokból készült mosogatószerrel szivaccsal alaposan átmosom őket. Én ezeket a megoldásokat szoktam alkalmazni.
Edények?!
Rájöttem, hogy nem mindegy, hogy milyen edényben készítem az ételeimet. Bizonyos edények a víz forralása és sütés hatására, illetve a túlmelegítés hatására füstöket és mérgező anyagokat bocsátanak ki magukból.Félreértés ne essék, ez nem feltétlenül ok mindenki számára arra, hogy lecserélje étkészeteit. Mindenki olyan edényből egyen, amilyenből szeretne jóízűeket enni, nekem viszont ennek a felismerése fontos szemponttá vált. Sajnos az igazán jó minőségű edények nagyon drágák, de cserébe örök életre szólnak. Én úgy látom, hogy a piacon két nagy márka van, amelyekből érdemes választani. Én nagyon szeretem őket a tapadásmentességük, a könnyen kezelhetőségük, a hőelosztásuk miatt, és azért, hogy olyan anyagból vannak elkészítve, amelyek biztonságosak és nem szennyezőek.
Étkészleteim!
Nekem ez is egy nagyon fontos téma lett az utóbbi időben az életemben. A különféle környezeti hatásoknak az ember egészsége minden nap ki van téve. Ezek azokon a tárgyakon keresztül is érik, amiket nap mint nap használ, hiszen a közvetlen kapcsolat elkerülhetetlenül nyomot hagy. Itt most a szervezetbe bekerülő toxikus nehézfémekre gondolok. Ezek a szabad szemmel nem látható és ízleléssel nem érezhető anyagok romboló hatást képesek kifejteni az idegrendszerre, a szervekre és a sejtekre. A témában való elmerülésem világossá tette nekem, hogy emiatt jobb elkerülni velük a kontaktust ott, ahol könnyedén be tudnak jutni a szervezetembe.
Ezért tartom olyan fontosnak az étkezéseim során a fém evőeszközök, tehát a kés, villa, kanál, kiskanál, teáskanál és mindenféle egyéb kanál és merőkanál, spatulák, stb., szóval minden egyéb konyhai eszköz kapcsán, hogy mindegyiket, amelyiket csak lehet, fémről faanyagúra, illetve bambuszra cseréljem. Ennek az az oka, hogy ezek az anyagok természetesek és toxikus nehézfémektől mentesek, és a súrlódásukkor nem keletkeznek fémmaradékok, amik az evőeszköz használatakor (táplálkozás) a szervezetbe kerülhetnének.
Sajnos az étel készítése alatt főzésekkor és sütésekkor a fémkanállal vagy -spatulával, vagy bármilyen fém eszköz használatával, amivel az edény falához hozzáérve, kapirgálva, keverve sok-sok szabad szemmel nem látható fémecskét szabadítasz fel, ami így akaratodon kívül az ételbe kerül, amit elfogyasztasz. Ezek sajnos nagyon nehezen takaríthatók ki a szervezetből. Különböző nehézfém vizsgálatokkal a vérből ezeket ki is lehet mutatni.
Ahogy utánaolvastam ennek a jelenségnek, és tapasztalom magamon is néhány dologban, ezek az anyagok, fémek, nehézfémek, toxinok beágyazódnak az idegrendszerbe, a szervekbe, a szervezetbe, és különféle egészségügyi problémákat okoznak. De nem csak azt, hanem befolyásolják a gondolatokat, illetve a közérzetet és érzelmeket is. A hatásuk lehet például zavarodottság, feledékenység, koncentrációs zavarok, fáradékonyság, levertség, depresszió és negatív gondolatok és képek, félelmek, stressz, türelmetlenség, érzelmi bizonytalanság. Ezektől sajnos nagyon nehéz megszabadulni, de erre is vannak megoldások, például a gyakorlás és a növényi frissen préselt levek. Erről a folytatásban írok majd még.
Te már gyakorolsz az Anamé Programmal?
Ha igen, akkor javaslom, hogy támogasd az Anamé jógalégzéssel elért munkád gyümölcsét azzal is, hogy a mindennapjaidban óvod a tested a méreganyagoktól és a nem kívánatos lerakódásoktól. Persze lehet például cigarettázni is a gyakorlás mellett is, hiszen mindent lehet. A gyakorlásod azonban sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud dolgozni rajtad, illetve a csakráid harmonizálásán és a tested megfiatalodásán, ha nem juttatod vissza a véráramodba folyton folyvást azokat a toxinokat, amiket a Karma Killer jóga hatása precízen kitisztít. Nagyon nagy segítség ez neked, és ennek hatására, sokkal több energiád lesz.
Itt fontos megjegyezni, hogy a gyakorlás önmagában is nagyon hatékony, de ezt tudod fokozni az Anamé kiegészítőkkel, tehát a kristályokból fűzött csakratöltő és csakratisztító karkötőkkel és marokkövekkel, valamint a hanganyagokkal és vízekkel.
Az Anamé jóga végzése során a jógalégzés hatására testben megnövekszik az energiamennyiség, a toxinok pedig tisztulási tünetek formájában a véráramba kerülnek és kiürülnek; így kiválasztódnak ahelyett, hogy lerakódnának és krónikus betegségeket okozva folyamatosan szennyeznék a testet. Ez a folyamat a csakrák tisztításának és harmonizálásának a velejárója. Az ilyen tisztulási tünetek viszonylag hamar lecsengenek, de azért minden esetben ajánlott az orvosi konzultáció. Anamé ebben a videóban bővebben is beszél a tisztulási tünetekről, ha érdekel téged, nézd meg, nagyon hasznos lesz, én csak ajánlani tudom.
Köszönöm szépen hogy ma is itt voltál és végigolvastad a mai részt is. Kérlek, írd meg kommentben, hogy hogyan érezted magad az olvasása közben. Minden visszajelzés hasznos, hiszen sosem írtam még blogot ezért nagyon sokat jelentene nekem a véleményed és a meglátásaid.
Most, hogy az étkezésről szóló posztjaim utolsó előtti részének is a végére értünk, szeretném megosztani veled a harmadik jól bevált receptet is, amit én is előszeretettel készítek.
Ízes karfiolöntet tésztával
Hozzávalók:
Fél fej karfiol, virágokra vágva
1/2 hagyma, apróra vágva
2 fokhagymagerezd, darálva
2 dl cukrozatlan mandulatej
1 ek citromlé
1 ek tengeri só
1/4 ek fekete bors
2 ek friss petrezselyem, durván aprítva
Én gluténmentes tésztát használok, ezt mindenki válassza meg a maga igénye szerint szabadon.
Elkészítés:
Helyezzük a karfiolrózsákat egy gőzölő fazék forró vízbe. Fedjük le fedővel és pároljuk 5-10 percig, amíg meg nem puhul, majd vegyük ki és tegyük félre.
Egy kis serpenyőben tegyünk fel hagymát, és 2-3 percig pirítsuk, amíg áttetsző nem lesz. Ezt követően hozzáadjuk a fokhagymát, és további 2 percig pirítjuk.
A főtt karfiolt, hagymát és fokhagymát turmixgépbe tesszük, és hozzáadjuk a cukrozatlan mandulatejet, a citromlevet, a tengeri sót és a fekete borsot. Simára turmixoljuk.
Forraljunk a tésztának való vizet, majd a felforrást követően tegyük bele a tésztát. Miután megfőtt, szedjük tányérra, öntsük a mártást a tésztára, és alaposan keverjük össze. Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel és szórjuk meg fekete borssal.
Csodás jó étvágyat kívánok!