Anamé program jóga gyakorlatok hatása

Kiút a pánikbetegségből a Karma Killer jógával

Kiút a pánikbetegségből a Karma Killer jógával

Az Anamé életmódom a táplálkozásban 4/4. rész

2020. december 14. - Gál Sándor Anamé Program

A pánikbetegség, a félelem és a stressz összefüggései az ételemmel és az életemmel

 

Menni és enni a szeretet felé, az Anamé úton

 

Emlékszem arra, amikor először találkoztam Anaméval, sosem fogom elfelejteni. Ez a találkozás 2012 őszén történt, egy nagy jógafesztiválon. Sok jógaiskola gyűlt össze Budapest közepén a Millenáris parkban, de engem csak egy jógairányzat érdekelt. Balázs Valéria Anamé jógája nagyon felkeltette a figyelmemet: Anamé személyisége, ereje és az, ahogy az Anamé Program egyedi módon újította meg a tradicionális jóga irányzatait egy olyan módszerként, ami biztonságos és személyre szabható. Nem sokkal rá az Anamé órarendben a honlapon keresztül le is foglaltam az első csoportos órámat.

Az Anamé Program egyre szélesebb körben tud már támogatást adni azoknak, akik megoldásközpontúan hatékony változásokat szeretnének elérni az életünkben, de nem csak hogy változásokat, hanem azt az erőt is, amit újjászületésnek hívnak. 

 Ahogy pedig Anamé is írta a blogjában, “Az Anamé Program több mint jógatanfolyam vagy jógaórák sorozata, mert egyben teljes és komplex életmódprogram is”. 

 És hogy miért is? Erről és a személyre szabott életmódtervezésről a legújabb blogposztjában is olvashatsz.

 A gyakorlás miatt rengeteg mindenben változtak meg a szokásaim, gondolataim, érzésem és az, ahogyan magamat látom és ahogy másokat. Segített egy sokkal élhetőbb, tisztább, békésebb, stabilabb és éberebb tudat elérésében. Ezekről írtam már az előző 3 részben, most pedig szeretném tovább folytatni a reggeli rutinjaimról, illetve arról, hogy milyen zöld leveket és egyéb folyadékokat fogyasztok, amik támogatják az Anamé jógalégzésből fakadó magasabb energiaszint megtartását a mindennapjaimban. Kezdjük is el....

Víz és csapvíz

 

A vízzel kapcsolatosan, amit fogyasztok és amivel főzök is, az utóbbi hónapokban lettem sokkal körültekintőbb. Én mindig abból a nézőpontból tekintek magamra, hogy amit a saját egészségemért képes vagyok megtenni, azt tegyem is meg. Ezért nagyon nyitott vagyok arra, hogy ott, ahol csak tudok, módosítsak a megszokásaimon, az életvitelemen.  

Hosszú évek óta nem iszom már csapvizet, hanem helyette évekig sokkal inkább palackozottat fogyasztottam. Egy évvel ezelőtt édesanyám bemérette azt a vizet, amit a telkükön lévő kútból mertek. A víz minőségét vizsgáló szakember megkérte, hogy minél előbb juttassák el hozzájuk a laborba a mintát a minél pontosabb mérési eredmények miatt, hiszen így lehet majd biztosítani a legpontosabb végeredmény.

A csapvíz klórt és vegyületeket, nehézfémeket és baktériumokat, arzént, higanyt, baktériumokat, vírusokat, gombákat, lebegő anyagokat (pl. homok, iszap), valamint kellemetlen illat- és ízanyagokat is tartalmaz. A hosszú évekig tartó csapvízivásomból maradt klór és annak maradványai rossz hatással voltak a szervezetemre. A klór és maradványai baktériumölők, és többek között elpusztítják a bélben létfontosságú, a jó működéshez szükséges batériumokat is, így negatívan hatnak az emésztésre. Ezt tapasztaltam a szervezetem védekező mechanizmusának, az immunrendszerem nem jó működése kapcsán is. A csapvíznek ezekről a hatásairól rengeteg információt lehet találni ma már az interneten.

Számomra azonban nem volt elég, hogy elhagyjam a csapvizet, de a vele való főzést is éppen ilyen körültekintően kerülöm. Ma már a levesek, főzelékek és sütni való tésztafélék bekeveréséhez is szűrt, tiszta vízből veszem a szükséges vizet. Minden zöldséget és gyümölcsöt is tiszta, szűrt vízzel mosok már le, nem pedig csapvízzel. Ma már a fordított ozmózis elvén működő vízszűrőket részesítem előnyben, mert ez a megoldás szűri meg a legalaposabban a csapvizet. 

A másik folyadékbeviteli forrásom az Anamé vizek, amelyek lúgosak és csakraspecifikusan vannak energetizálva, így minden csakra szintjén jótékony hatásuk van. Erről a jótékony hatásról az egyik gyakorlónk egy írásában be is számolt, ide is másolom a szövegét, fogadjátok szeretettel.

Olaj nélkül

 

Jómagam nem vagyok táplálkozási szakértő, és én is csak a saját utánaolvasásaimból, megérzéseimből, tapasztalataimból és különféle tanulmányok kapcsán sajátítottam el a mai táplálkozási szokásaimat.

Szinte nullára csökkentettem például a nem teljes értékű növényi olajok (növényi sajtok, kókuszolaj, olívaolaj, mákolaj stb.) bevitelét, és magas szénhidráttartalmú (rizs, zab, hajdina, quinoa, köles, amaránt, gyümölcsök) étkezésen élek. Ez ideális a testem számára, így tud optimálisan működni az inzulin termelése.

A növényi olajos magvaktól, illetve a hidegen sajtolt olajoktól amennyire csak lehetséges, távol tartom magam. A napi étkezéseimben az olajos magvak fogyasztása szinte nulla (ez nekem a jó májműködésem és emésztésem elérésében segít), a sütésekhez és főzésekhez pedig megint csak nem használok olajokat. Például olaj helyett a hagymát is megfelelő mennyiségű vízzel pirítom. A hagyma így is tökéletesen megpirul, csak jobb tápértéki arányokkal, és zsír hozzáadása nélkül.

Csak magabiztosan, az Anamé Programmal

 

Honnan lehetek biztos abban, hogy táplálkozásom valóban a legjobb nekem? Hiszen a rengeteg táplálkozási trend egymásnak ellentmondó és egymásnak feszülő tanácsai között olyan könnyű elveszni, az ember pedig mindenben olyan könnyen elveszítheti a bizalmát, motivációját vagy türelmét.

Én, ahogy minden másban is, az ideális táplálkozás kapcsán is szeretek mindennek alaposan utánajárni, és miután már tudok bízni valamiben, akkor kipróbálom és elsajátítom. A tapasztalatok magukért beszélnek, és nekem mindig ezek segítettek a legtöbbet. A tisztánlátás megerősítése és a tapasztalatszerzés együtt tudja megmutatni azt, hogy nekem mi a jó.

Ha pedig már szóba került a tisztánlátás, akkor kérlek, engedd meg egy kicsit, hogy írjak arról, hogy az Anamé Program kapcsán mivel lehet ezt a területet erősíteni és mentesíteni a hamis látásmódoktól és tévképzetektől. Utána pedig folytatom is, hogy nekem mi segít visszajelezni rövid és hosszú távon is, hogy mely étel, illetve táplálkozási mód válik be a testem számára, hogy mi a legjobb neki és mi nem az. A test visszautaló jeleiből ezek megfigyelhetők és elég gyorsan érezhetővé is válnak.

A tisztánlátás energetikailag a harmadik szem területéhez tartozik. Az Anamé jógával, azaz a Karma Killer jógával történő tisztítása és harmonizálása segít jó állapotba hozni ezt az életterületet. A harmadik szem állapota dönti el, hogy mennyire látom meg a dolgok valódi természetét úgy, ahogyan azok valójában vannak.

„A harmadik szem ereje és jó állapota segít szemlélőként nyomon követni a történéseket, megőrizni a rálátást és a stabilitást. Ezért az út itt kezdődik. Ha ez a terület energiával telített,  egyfajta belső vezérfonalat adva megszületik a szellemi önállóság. Ilyenkor nem húz le magával semmilyen helyzet, érzelem vagy gondolatmenet.

Képes vagy rá, hogy koncentrációd erejével átfordítsd nézőpontodat.”

Részlet Balázs Valéria Anamé Csakra Program című könyvéből

Közérzet, bőr, széklet mesterhármas

 

Én elsősorban ennek a háromnak a jeleit figyelem magamon, mert ezek szerintem tökéletesen megmutatják, szinte azonnal az adott napon, hogy melyik étkezés vagy étel a legjobb a testemnek, és melyik nem az. Megmutatja, hogy mi az, amivel jól tud működni és mivel nem.

Ez a három tényező mindig rendszeres vizsgálatom tárgya, hogy úgy mondjam. A közérzetem, az, hogy mennyire nyom el a kaja, (kajakóma), van-e puffadás vagy nincs, hogy milyen a hangulatom az étel elfogyasztása után, mennyi energiám, belső erőm van, ezek mind-mind értékes jelek, ezért szeretek figyelni rájuk. Így tudom finomhangolni az étkezéseimet.

Itt szeretném még megjegyezni, hogy erre azért van szükség, mert számomra az, hogy jó formában legyek, hogy jó legyen a közérzetem, nemcsak a munkám miatt fontos, hanem létszükségem is. Ahogy minél jobban megfogalmazom magamban azt, hogy hogyan szeretnék élni, annál inkább veszem észre azt, ami segít ennek megvalósításában, és ez nagyon fontos, mert nemcsak meglátni kell, hanem megcsinálni is, utána pedig próbálkozni, mert csak így lehet finom az, amit szeretnék. Csakis így lehetek boldog úgy, ahogy boldog szeretnék lenni.

Visszatérve tehát, azért is érdemes figyelni az étkezések utáni jelekre, mert nem minden étel elkészítési módja, illetve zöldség, gyümölcs, stb. ideális mindenki számára. A különböző emésztési képességek vagy azok problémái, illetve az ételintoleranciák, stb. okán mindig szükség lesz finomhangolásra. Ezért jó a személyre szabottság az étkezésben is.

A nem teljes értékű olajok és zsírok szinte teljes elhagyásával nagyon jól le lehetett követni, hogy a bőrömön lévő kiütések és pattanások csökkentek és eltűntek, ezáltal a bőröm sokkal tisztább, gyulladásmentesebb lett. A zsírok és olajok túlzott fogyasztása már a születésemtől kezdve és az ebből fakadó telítődés (más egyéb okokkal együtt) fizikai szinten sokféle gyulladást okozott az életem folyamán a testemben és testemen egyaránt, és még mindig van bőven mit kitisztítani.

Tudok olyan gyakorlóinkról, akik Karma Killer jógával, energetizált Anamé kristályokkal és Anamé vizekkel tudtak gyulladásos betegségeket csillapítani és megszüntetni. Többek között ekcéma és pikkelysömör esetében is sikerrel érték el a probléma megszűnését. Ez nagyon jó, és én ennek nagyon örülök!

Viszont én azt látom, hogy a méreganyagok, a környezetszennyezés, vegyszerek, gyógyszerek, kémiai anyagok és sugárzások általi telítődés olyan jelenség, ami akár kóros problémák okozója lehet, és ami miatt a saját életemben a tüneti kezelések csak átmeneti sikereket tudtak hozni

Ezért is tudom azt, hogy mindezek kitisztítására számomra gyökeresen csakis a helyes életmód kialakítása ad lehetőséget, hogy a leghatékonyabban és legerősebben tudjam felvenni a versenyt ezekkel a negatív tényezőkkel.

A széklet lehet, hogy kényes téma, de szerintem amilyen kényes, annyira jó megbarátkozni is vele, mert ő minden ember intim és bensőséges kis barátja, akinek az illata, kinézete, állaga és színe önmagáért beszél és árulkodik arról, hogy milyen állapotok vannak az emésztésben és a belekben. A belek és az emésztés jó vagy rossz állapota szoros kapcsolatban van jó vagy rossz hangulatunkkal, a vitalitásunkkal, az erőnkkel, a stresszel, a feszültséggel és a negatív gondolatokkal, érzelmekkel. A székeléseim számomra árulkodnak arról, hogy miben van szükség az étkezésem módosítására, azaz mely ételek elhagyása vagy behozása segíti a szervezetem, és jelzi, hogy valamiből sok vagy több jutott, illetve hogy melyik étel vált be vagy sem. Ezek szerintem remek segítséget adnak a helyes életmód és étkezés megtalálásához.

A bélgázok mennyisége megint csak fontos jelzés. Jó odafigyelni erre, mert ha sok, akkor az jelzés, hogy valamelyik étkezés során olyat is ettem, ami nem tett jót. Végiggondolva, hogy ez mi volt, ki lehet következtetni, hogy a következő étkezés során mi ne legyen a tányéron.

Laboreredmények

 

Egy vérvétel utáni vérkép mindig sokat elárul a tudomány jelenlegi képességei szerint kimutatható helyzetről és a folyamatokról, amelyek a testen belül zajlanak. Megmutatja, milyen problémák vannak odabent.

Vizsgálatokra mindig szükség van, orvoshoz mindig jó elmenni. Mindig érdemes egyeztetni vele bármilyen probléma, betegség kapcsán, jómagam is mindig így szoktam tenni. Gyakorlás ide vagy oda, annyival tartozom magamnak és a testemnek, hogy körültekintő vagyok. Nemcsak a helyes megérzések vagy helyes meglátások elérése a cél, hanem a helyes vizsgálódás is ugyanilyen fontos az életemben.

Anamé szervekre hangolt hanganyagai

 

Anamé szervekre készült hanganyagai fontos részét képezik az életmódomnak, hiszen mindegyik egy-egy külön szervre hangolt rezgés, így hatékonyabbá tudom tenni a gyakorlásomat. Nekem sokat segít, szeretem hallgatni, és jó érezni, amit kapok általuk.

Ezek a hanganyagok Anamé vezetett meditációjával, valamint binaurális és izokrónikus alappal egy-egy szerv optimális működésére vannak behangolva, segítve az adott szerv harmonikus működését. Ez a rezgés abban különbözik a többi binaurális, monaurális és izokrónikus rezgéstől, hogy itt nem számítások alapján vannak behangolva a szervek frekvenciái, hanem az élő tudásból, Anamé saját belső hallásának és érzékelésének megfelelően.

Mindenkinek csak kívánni és ajánlani tudom, hogy találjon bennük annyi örömöt, amennyit csak lehet, és segítsenek a tökéletes egészség elérésében!

Fehérje- és étrendkiegészítők nélkül

Az étkezéseim során én nem használok kapszulás vitaminokat, fehérjeporokat és étrendkiegészítőket sem. Arra törekszem, hogy a teljes értékű növényi étkezésemből teremtsem elő a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, figyelve az ideális szénhidrát-, fehérje- és zsírbevitelre. Nem számolok ki mindent grammra pontosan, de a digitális mérlegem így is az életem fontos része. Erről majd még írok a következő bejegyzésben.

Az én étkezéseim, ahogy azt már olvashattátok is, növényi és magas szénhidrátalapúak, viszont amiről még nem írtam, hogy nem csak a zsírok, de a fehérjék bevitelét is minimalizáltam.

Beszéltem már az élő példákról, akik szerintem mindig a legmotiválóbbak is. Aki szemfüles, találhat magyar vegán testépítőt is, aki anélkül tud óriási izmokat felépíteni, hogy megsokszorozná a fehérjebevitelét, sőt, kimondottan annak minimalizálására törekszik. Találni tanulmányokat, amelyek megdöntik a fehérjemítoszt, és megmutatják, hogy a túlzott fehérjebevitel a kutatási eredmények szerint milyen hatással lehet a szervezetre. Vannak tanulmányok olyan történetekkel is, amelyekben a fehérjék bevitelének csökkentése fontos része volt a súlyos vagy kevésbé súlyos betegségekből való kigyógyulásnak.

Egyébként én szeretek videókat és képeket nézegetni vegán testépítőkről és sportolókról, mert annyira motiválóak, és látszik rajtuk, hogy mekkora potenciál van a növényi étrendre való átállásban. Szerintem mindezek nagyon izgalmas témák, én nagyon szeretem őket.

Gyorsan, finomat és táplálót

 

Ahogy írtam is már, én csakis kizárólag otthon elkészített ételeket fogyasztok, mert az éttermek és gyorséttermek minőségben nem tudják garantálni mindazt, amit magamnak meghatároztam.


Mivel nem szeretek pepecselni a konyhában és sok időt ezzel tölteni, minden reggel egyszerre nagyon gyorsan megfőzöm az alapot (általában zabot, kölest hajdinát vagy rizst), amit aztán gyümölcsökkel vagy zöldségekkel fogyasztok el. A rizs, zab, hajdina, köles, amaránt gyorsan megfő. Estére szoktam krumplit, quinoat vagy valami gluténmentes tésztafélét elkészíteni vacsorára. Ejj, meg is éheztem!

A napjaim nagyon pörgősek, ezért nincs időm hosszú órákat töteni a konyhában, viszont ennek ellenére így mindent gyorsan el tudok készíteni, hogy meglegyen a napi betevőm

Mostanság nem nagyon van rá időm, de egyébként nagyon szívesen kísérletezgetek is sütéssel, főzéssel, mert megszerettem, és szerintem jó dolog kifőzni vagy sütni valami újat, és finomakat, változatosakat készíteni.


Hála az ételért

 

Régen sosem tettem így, de ma már minden étkezésem során kimondva vagy magamban hálát érzek és adok azokért a finomságokért, amelyek az asztalomra kerülhetnek.

Hálát adok azoknak a gazdáknak és munkásoknak, akik megtermesztik, begyűjtik az alapanyagokat. Azoknak, akik csomagolják és szállítják, azoknak, akik a boltokban dolgoznak és akik alázatos munkájukkal a polcokra teszik, a kasszásnak, akinek a segítségével kifizethetem és aztán hazavihetem a finom betevőmet, és végül azért, hogy van munkám és ki tudom fizetni, hogy nem kell éheznem, nélkülöznöm, meglehet a napi betevőm.

Én hiszem, hogy jó minden nap nyíltan beszélni arról, hogy miért van ok arra, hogy hálát adjak, és én ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, mert az érzése napról napra jósággal és melegséggel tölti el az ember szívét. Én ettől jobb és szeretetteljesebb kapcsolatba tudok kerülni saját magammal, illetve a környezetemmel, amiben élek és a környezetemmel, akikkel élek.

Én hiszem, hogy a hála érzeten érdemes dolgozni. Nem kell kigrammozni, hanem nagy dózisban kell megélni, mert a hála érzése éppen ugyanolyan gyönyörűvé tud tenni minden emberi kapcsolatot, mint amennyire szörnyűvé a hiánya.

Zöld levek

 

A zöld levek az életem legfontosabb kiegészítői, bár régen undorodtam tőlük és az ízüket sem szerettem. Mégis, ahogy az egészség fontossága elsősorban a pánikbetegségem miatt életbevágó lett nálam, és ahogy a növényi táplálkozás irányába fordultam, egyre jobban megkívántam ezt a édeni lehetőséget, a frissen préselt zöld leveket.

Citromos víz. Én minden reggel nyelvkaparással kezdem a napot (Műanyag nyelvkaparóval, ez fontos, nem fémmel!), majd a szájöblítést követően 4,5 dl citromos vizet iszom bio citromból. Végül 30 perccel később a présgépemmel elkészített, frissen facsart szárzellerből készült zöld dzsúszt fogyasztok el.

A zellerlé nagyon egészséges, telis tele van olyan szuper isteni képességekkel, amelyek kivezetik a méreganyagokat a testedből, és nagyon-nagyon jótékonyan hatnak a szervezetre is. Rendszeres fogyasztása rengeteg toxikus anyagot, fémeket, lerakódásokat, baktériumokat és vírusokat tisztít ki a szervezetből. Olvass utána te is a zellerlé-mozgalomnak, óriási tábora van már, nem véletlenül!

A másik szuper ital a búzafűlé, amit én előszeretettel használok is. A megfelelő présgéppel nagyszerű levet tudsz elkészíteni magadnak. Jómagam akkor használom ezt a csodanövényt, amikor belázasodom. Hála Istennek, ilyen már rég volt, de óriási segítség, és nagyon gyors regenerációt tudtam elérni a fogyasztásával úgy, hogy közben végeztem az Anamé jógalégzést és csakratisztítást, -harmonizálást.

Anamé véleménye erről az, hogy ha az energia áramlása akadályba ütközik, akkor olyan, mintha a lélegzeted ütközne akadályba. Ezt az akadályt a jógában és a kundalini jógában energiablokknak hívják.

Az Anamé jóga kezdőknek is tökéletes lehetőséget nyújt, hogy megtapasztalja vele bárki, ahogy a Karma Killer jóga gyakorlataival kitisztulnak ezek az úgynevezett energiablokkok. (Ez semmiképpen nem tévesztendő össze a csakrák megnyitásával!) Ennek következtében az ember sokkal inkább megélhet egy magasabb energiaszintet. Normál körülmények között a Karma Killer jóga a budapesti jógastúdiónkban személyesen is elérhető, most azonban átmenetileg szünetel. Online jógaóráinkon azonban bárhonnan tudsz gyakorolni velünk.

Bízom benne, hogy jól érezted magadat, és hogy ezek a részek is tudtak neked segíteni valamiben. Nagyon sok egészséget és csupa csoda örömteli és éltető, tiszta finomságokkal teli étkezéseket kívánok neked!

Szeretettel

 

Most pedig következzen az utolsó recept, amit jómagam is az interneten találtam, kipróbáltam és nekem bevált:

Currys karfiol és borsó

Hozzávalók:

1 közepes méretű fej karfiol, virágokra vágva

1 csésze zöldborsó, friss vagy fagyasztott

apróra vágott zöldhagyma

2 fokhagymagerezd, darálva

1 teáskanál reszelt friss gyömbér

3 teáskanál currypor

1/2 teáskanál őrölt kurkuma

1/2 teáskanál őrölt kömény

1/2 teáskanál őrölt koriander

1/4 teáskanál chilipor (opcionális)

1/4 csésze szorosan csomagolt friss koriander a díszítéshez, apróra vágva

 

Elkészítés:

Párold meg a karfiolt és a borsót amíg csak meg nem puhul. Melegíts fel egy nagy kerámia nonstick serpenyőt közepesen magas hőfokon, és add hozzá a zöldhagymát, fokhagymát és gyömbért. Főzd 2-3 percig, amíg a zöld hagyma meg nem puhul. Szükség esetén adj hozzá egy kanál vizet.

Csökkentsd a hőt és add hozzá a curryport, a kurkumát, az őrölt köményt, az őrölt koriandert és a chiliport (ha használsz). Főzd 2-3 percig. Ha a keverék ragaszkodni kezd a serpenyőhöz vagy ég, adj hozzá bátran egy kis vizet.

Ezt követően mehet bele a serpenyőbe a már párolt karfiol, borsó és egy kevés víz is. Keverjük addig, amíg jól összekeveredik és amíg a fűszerek teljesen be nem vonják a karfiolt. Amikor az összes víz elpárolog és a borsó puha, leveheted a tűzről. Például friss korianderrel díszítve is lehet tálalni.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sandorkarmakillerjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr2516336502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása