A pánikbetegség, a félelem és a stressz összefüggései az ételemmel és az életemmel.
Menni és enni a szeretet felé
Először is szeretném megköszönni neked, hogy itt vagy és olvasod ezt a blogposztot. Nagyon bízom benne, hogy a sorok olvasása által te is kapsz valami értékeset, mint ahogy én is. Valami olyasmit, ami hasznos lesz neked az életutadon. Ha már csak egy kis icipicit is tudok neked segíteni, akkor az számomra már óriási nagy öröm lesz.
Én Először is szeretném megköszönni neked, hogy itt vagy és olvasod ezt a blogposztot. Nagyon bízom benne, hogy a sorok olvasása által te is kapsz valami értékeset, mint ahogy én is. Valami olyasmit, ami hasznos lesz neked az életutadon. Ha már csak egy kis icipicit is tudok neked segíteni, akkor az számomra már óriási nagy öröm leszhiszem és tudom, hogy jó menni és enni a szeretet felé, mert azt látom, hogy csak így tud megvalósulni bármi jó és igazi az életemben. Én eldöntöttem, hogy nem lehet semmilyen csalódásom vagy bármi akkora és olyan nagy az életemben, ami ezt a lehetőséget és az erre való vágyakozást örökre eltudná venni, ki tudná oltani. Én ezt nem szeretném hagyni és nem is akarom. Bármit képes vagyok elfogadni, ha elmúlik, ha nem lesz többet, ha véget ér. De azt, hogy a szeretet erejét és fényét, melegét ne akarjam keresni, kutatni, élni és élvezni a pillanatban, megosztani másokkal, azt egyszerűen nem hagyhatom, mert nekem ez fontos. Mindennél fontosabb.
Már 4 éve vagyok Anamé jógaoktató az Anamé Programban, és azt láttam mindig és igazából az egész életemben, hogy az igazi szeretet akkor jön el és marad is az ember szívében, költözik be, mint egy madárka, ha akarom, ha szeretném. Ha keresem, éltetem, táplálom és őrzöm.
A táplálkozásom elméleti evolúciója 1/2- rész
Az előző rész végénél ott hagytam abba, hogy találtam egy sokkoló és erős példát, ami nekem nagy jelentőséggel bírt, amikor a vegetarianizmussal ismerkedtem. Akkor, amikor a pánikbetegségem idején kerestem megfelelő életmódot és kerestem a reményt. Engem sokkolt az, amikor véletlen a híres vegetáriánusok nevei között rábukkantam, hogy Adolf Hitler is vegetáriánus volt.A leírások szerint Adolf Hitler nemcsak hogy vegetáriánus volt, szerette is és védte is az állatokat és elitélte a leölésüket. Akkoriban számomra ez az infó felért egy érvágással, mert azt hittem, ha leteszem a húst, akkor sitty-sutty kitisztul a tudatom, és biztosítva lesz az, hogy normális ember leszek, hiszen, ahogy az előző részben is írtam a rossz álmok kapcsán, ilyen tapasztalatokról is lehetett találni információkat.
Bevallom, akkor azt éreztem, hogy könnyebb lett volna, ha csak a táplálkozással egyszerűen és simán el lehetett volna intézni a problémámat, a pánikbetegségemet. Szóval mélyen megmaradt bennem ez az információ, és ez a vegetáriánusos példa bebizonyította számomra, hogy a végső megoldást nem a táplálkozásom megváltoztatása fogja nekem meghozni. Ekkor ismertem fel, hogy az, amit eszem fontos, de csak egy apróbb része lesz az életem és az egészségem alakulásának jó irányába fordításának. Ekkor döbbentem rá sejtszinten is, hogy csak az számít, hogy én mit akarok, milyen értékekkel rendelkező emberré akarok válni.
Állati vagy nem állati?
Vívódik az ember, hogy vajon mi az egészségesebb, az állati eredetű ételek fogyasztása, és majd a dolgok maguktól megoldódnak, vagy mégsem, és jobb volna a mellőzésük? Az ilyen ételek testre való hatásáról is írok majd még, de amikor én a tudatra való hatást vizsgáltam, és most erről szeretnék írni először, engem az érdekelt, hogy mi változik majd bennem, ha vegetáriánus leszek.
A pánikbetegségem idején az volt a cél, hogy a nyugtalanságaim, a belső világom káosza, a feszültség és az összegyűlt stressz lenyugodjon bennem, ezért mindent tudni akartam arról, hogy hogyan tudom mindezeket csillapítani, hogyan tanulhatok meg velük bánni valahogy.
A szüleimmel régen a nagyszülőkhöz jártunk vidékre, míg éltek. A disznóvágás minden évben családi program volt minálunk. Ilyenkor egész nap iszogattunk, pálinkáztunk, jó volt a hangulat, összejött a távoli rokonság, jókat ettünk, beszélgettünk. Egy kis faluban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közel a határhoz volt ez a falu, illetve két falu is, ahol hol édesanyámék, hol pedig édesapámék szüleinél a tél folyamán mindig sor került disznóvágásra. Én ezekben az időkben nagyon szerettem a disznóhúst és mindenféle húst. Húst hússal ettem. Hurka, kolbász, tepertő, oldalas, volt minden, töltöttem, sütöttem, megcsináltam mindent a hús és egyebek feldolgozásakor.
A disznóvágás napján hajnalban - mert mindig már előző napon megérkeztünk - , a disznó visítására keltem, ébredtem fel. Akkoriban még kampókkal, kötéllel húzták ki az óljából a felhízlalt disznót, majd ezt követően az oldalára borították, itt ilyenkor volt, hogy eltört véletlen a lába is. Voltak többen is erre az egész műveletre, ilyenkor még a szomszéd is besegített. Aztán, mikor a disznó az oldalán volt, jött is a szúrás a késsel és nagymama már ott is termett a fehér zománcozott tálkával, hogy az elinduló vér abban gyűljön össze. Erre a véres hurka elkészítéséhez volt szükség.
Annak idején sem szerettem ezt a disznófogós és késelős, szurkálós részt, én ezt a legtöbbször mindig kihagytam, mert nem tetszett. Aztán az évek elteltével már egyre kevésbé voltak számomra szimpatikusak ezek az összejövetelek. Elkezdtem nem szeretni azt a csupa vért és belsőségeket, szerveket és szagokat, amik a vágással és a feldarabolással jártak, de megcsináltam, mert kellett.
Elment a kedvem tőle, a nemtetszésemet azonban nem erőltethettem rá másra, nekik, akik csinálták, jó volt a disznóvágás, ők szerették is. Ezért a későbbiekben, amikor csak lehetett, kerültem ezeket az alkalmakat, főleg a pánikbetegségemet követően, és miután már a nagyszüleim is eltávoztak és a házaikat is eladtuk. Ezek a családi alkalmak elmúltak, de a sok-sok disznóvágáson hallott hajnali visítás és véres hörgés mind a mai napig az emlékeimben él.
Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy nem kívánom és nem szeretném semmilyen élő állat szenvedését és fájdalmait, halálát, mert úgy döntöttem, hogy nekem is és az állatkáknak is jobb ez így. Nekem ez nagyon jó és megnyugtató érzés, hogy miattam és azért, hogy én jóllakjam, semelyik állatkának sem kell meghalnia, inkább eszem mást.
A főnix
Édesanyámnak még a húsevős időszakában volt egy nagyon súlyos és egész testre kiterjedő gyulladásos betegsége, amiben az egészsége nagyon megromlott és az élete lett a tét. Ezek után már szinte enni is alig tudott, és a húst sem kívánta. Az orvosok gyógyszerekkel nem tudtak segíteni neki, mert nem javult az állapota. Akkoriban én még általános iskolás voltam, és nem igazán fogtam fel és el sem hittem, hogy elveszíthetem anyukámat, és azt, hogy pontosan mi is történik vele illetve, hogy mi történhet vele.
Neked ismerős az, hogy valami nagy trauma, veszteség, fájdalom vagy betegség az, ami megváltoztatja egyszer csak az életed? Te tapasztaltál már ilyet?
Anyukámnak akkor megváltoztatta. Elkezdett utánajárni annak, hogy hogyan tudna felépülni, és elkezdett olvasni és alternatív megoldásokat keresni arra, hogy valahogy visszakapja az egészségét.
Rengeteget járt utána mindazon lehetőségeknek, amikben látta, hogy velük tud majd segíteni magán. Ez a helyzet rákényszerítette, hogy maga kezdjen el tenni saját magáért, mert az állapota sajnos nem javult az orvosi szteroidos kezelésektől, sőt súlyosbodott, és egyre kilátástalanabb lett a helyzete. Nagyon lefogyott, mert a betegsége miatt csak keveset bírt enni, és amit pedig megevett, azt alig tudta megemészteni. Hála a gyógyulásra való nyitottságának, a megoldásra való ráérző képességének és Istennek, sikerült megtennie azokat a saját önálló lépéseit, amivel elindult a gyógyulás irányába. Hosszú időszak vette kezdetét.
A legelső és a legfontosabb lépése anyumnak a táplálkozásának a megváltoztatása volt. Mivel az emésztésével volt a legnagyobb gond, elkezdett csakis zöldségeket enni főtt és kizárólag pépesített formában, leginkább krumpli alappal. Akkoriban minden nap csak ezt evett hónapokig. A krumpli csodanövény, nagyon egészséges emésztési és gyulladásos problémák esetén. Nekem is mindig sokat segített. Nagyon szeretem, főve és olaj nélküli sütéssel nagyon-nagyon.
Édesanyám teljesen elhagyta a gyümölcsöket, állati eredetű ételeket, tojást, tejet és a feldolgozott cukrokat, élelmiszereket, majd ez után a döntése után mindig mindent magának főzött és készített el.
Istennek hála és mindezen intézkedéseinek köszönhetően, amiket az életben maradásáért és a javulásának érdekében meghozott, édesanyám meggyógyult. Ma is jól van, és nem esett vissza a halálos betegségének állapotába mind a mai napig.
Anyukám az én szememben, nagyon nagy élő példa a kitartásban és a gyógyulás keresésébe vetett hit megőrzésében. Nagyon örülök neki hogy Istennek hála, meggyógyult, és hogy mennyi saját energiát tudott fektetni abba, hogy mindnyájunknak megadja azt a lehetőséget, hogy még ma is velünk legyen, jól és egészségesen.
Anyukám teljes értékű növényi étrend szerint táplálkozott. Számomra az ő példája volt az, amit gyerekként a saját szememmel kísérhettem végig úgy, hogy egy háztartásban éltünk. Végigkísértem a betegségének megjelenésétől kezdve egészen a gyógyulásáig vezető úton.
Az ő példája az élő tanúbizonyság nekem, arra, hogyan kell és érdemes nagyon odafigyelni a táplálkozás és a táplálék minőségére és milyenségére, mert óriási támogatás a gyógyulás útján. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a teljes értékű növényi táplálkozás egy beteg test számára ilyen óriási lehetőséget biztosít a gyógyulásra, akkor egy egészséges test számára mennyi gyógyulást hozhat még el? Vajon több életerőt és boldogságot adhat? Elvihet egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet irányába? Óriási erőt ad!
Én nem, de van, amit igen
Én nem eszem húst és semmilyen állati eredetű ételt sem, viszont például a mézet nagyon szeretem, mert piszkosul egészséges, és nekem nagyon jó érzéseim vannak tőle. A mézből én csakis a nyers és bio termékeket fogyasztom. A pánikbetegségem idején nem fogyasztottam húst és tojást, tejet, viszont például sajtot igen.
Ahhh… a büdös sajtok, amiket barátom anyukája Luxemburgból és Franciaországból hozott, valami elképesztően finomak voltak, nagyon imádtam őket.
Később aztán elhagytam a sajtokat és a glutént is, valamint a zsírokat és olajos magvakat.
Visszatérve tehát, a húsevés önmagában szerintem nem rossz dolog, de ahogy én láttam magamon, az elhagyása nagyon nagy mértékben felgyorsította az egészségem javulását, és ezt figyeltem meg édesanyámon és azokon is, akik változtattak az étkezési szokásaikon.
A környezetre gyakorolt hatás, tehát a növényeket, állatokat és a levegőt ért környezeti szennyezések a táplálékainkra is hatással vannak.
Anamé véleménye a táplálkozásról az, hogy az élő, tehát friss, bio, nem hőkezelt vegán ételek magas frekvencián rezegnek és a testet is élővé teszik. A főtt étel is fontos, jómagam is fogyasztom, de a nyersek, zöldségek, gyümölcsök nagyon nagy részben töltik ki az étkezéseimet.
Az étkezésem és a szokásaim nagymértékben meghatározzák az életemet, és a szerveim és a testem működésbeli minőségét. Ennek ellenére én azt tapasztaltam magamon és másokon is, hogy a legtutibb és legegészségesebb táplálkozás és életmód sem képes kizárni minden negatív egészségügyi kockázatot egy emberi életből, amit te vagy bárki más szeretne kizárni, elkerülni. Be kellett látnom, hogy nem vehetem garanciának azt, hogy én mindent megtettem a saját egészségem érdekében, és akkor minden rendben is lesz. Semmilyen ember nem tudja magát bebiztosítani olyan idilli állapotba, amíg életben van, ahol aztán szüntelen boldog életet élhet, az élete végéig. Viszont tudom és tapasztalom, hogy rengeteg kóros és káros faktort ki tudok zárni a sorsomból, amikor megtalálom a helyes működésemet, életvitelemet és ennek helyes irányba tartását.
Fokozd az élvezeteket az Étel energetizálása hanganyaggal
Búcsúzóul pedig szeretnék beszélni még arról a hanganyagról, ami számodra ideális lesz, ha szeretnéd az étkezéseidet egy új megközelítésbe helyezni.
Amint már említettem az előző posztokban, az Anamé Program komplex transzformációs program, része az Anamé jógagyakorlatok, a csakrák tisztítása és egyensúlyba hozása, az Anamé vizek, az Anamé csakratisztító karkötők és egyéb kristályok, valamint az Anamé hanganyagok.
Az Anamé hanganyagok részei annak a folyamatnak, ami az embert egy magasabb energiaszint elérésében támogatja. Az étel energetizálása hanganyag Anamé meditációjával és binaurális théta alappal a test táplálásának fontosságáról szól. Ez a hanganyag azért jött létre, hogy a világunkból kitisztuljon az a sok félelem, bűntudat és függőség, ami az evéshez kötődik. Magasabb energiaszinten az étel tiszta, felemelő, és szeretettel táplálja a testedet. Ebben a hanganyagban elsősorban az étel magasabb energiaszintjének théta rezgése segít téged abban, hogy ezt az állapotot elérd.
Fontos, hogy tudd, ez a rezgés abban különbözik a többi binaurális, monaurális és izokrónikus rezgéstől, hogy ebben a hanganyagban nem számítások alapján vannak behangolva a különböző életterületek frekvenciái hanem az élő tudásból, Anamé saját belső hallásának és érzékelésének megfelelően.
Ennek a szuper hanganyagnak a következő témái vannak:
- Hála az ételért és a testedért
- Az étel rezgésének megtisztítása
- Az étel rezgésének felemelése
- A megfelelő mennyiség
- Vágy az egészséges ételekre
- Az evéshez kötődő bűntudat elengedése
-
Az étel szeretettel táplál
Én ezt az Anamé hanganyagot mindenkinek szeretettel ajánlom, mert a hallgatása segíti és támogatja a használóját, és kifejti pozitív életet támogató hatását. Azoknak is javaslom, akiknek bármilyen problémájuk van és szeretnének pozitív változást elérni a fizikai állapotukban, vagy esetleg gondjaik vannak az ételhez való viszonyukkal, de azoknak is, akik egészségesek, mert mindenkire hat. Ez a hanganyag megvásárolható a budapesti jógastúdiónkban, illetve a honlapunkon a webshopunkon keresztül is. Webshopunkat és a karácsonyi kedvezményes termékeinket, ezen a linken keresztül éred el.
Az Anamé Program hatásaként az Anamé jógalégzés, a csakratisztítás és -harmonizálás változást hozott nemcsak bennem, hanem a táplálkozásomban is. Anamé jógatanfolyamain sokat tanultam a csakrák állapotának meghatározó szerepéről és arról, hogy a csakrák megnyitása helyett a csakrák tisztítása és harmonizálása a célravezető. Én már akkoriban is gyakoroltam Anaméval és voltam egyéni óráján is, amikor még azt sem tudtam, hogy létezik kundalini jóga. Ha bárki szeretne Anaméval találkozni, a honlapunkon az Anamé órarendben tud szemezgetni a lehetőségekből.
Most pedig jöhet a második receptem, ami ma egy leves lesz. Ezt a levest az egyik Instagram-storymban is láthattad, amikor épp megfőztem. Volt, aki üzenetben még el is kérte a receptjét, ezért arra gondoltam, hogy most ez lesz az egyik étel, amit megosztok veled.
Fogyaszd egészséggel és örömmel, boldogsággal!
Gyógyító erőleves recept
Hozzávalók:
1 sárgarépa, apróra vágva vagy 1 édesburgonya, kockára vágva
2 szárzeller, durván apróra vágva
2 hagyma, felszeletelve
1 csésze petrezselyem, apróra vágva
1 csésze shiitake gomba, friss vagy szárított (opcionális)
2 paradicsom, apróra vágva (opcionális)
6 gerezd fokhagyma, darálva
2,5 cm friss gyömbérgyökér
2,5 cm friss kurkumagyökér vagy 1 evőkanál -por
víz
chilipaprika vagy pirospaprika-pehely
Elkészítés:
Helyezd az összes hozzávalót egy edénybe, és óvatosan forrald fel, majd kapcsold alacsonyra a hőt, és hagyd körülbelül egy órán át forralni. Szűrd le, majd kortyolgasd el az ásványi anyagokban gazdag levest, vagy hagyd a zöldségeket a levesben és úgy élvezd növényi erejét és ízeit.
Jó étvágyat hozzá!
“Magunkra vettük az anyagot, hogy felébredjünk benne, átfényesítsük magunkat és ezzel együtt a világot, amelyben élünk. Van ebben egy szövetségesünk, ez pedig a szellemünk ereje, ami emlékszik benned arra, hogy örökké való vagy, csak a szeretet létezik és minden rendben van.”
Részlet Balázs Valéria Anamé szellem félév meditációs hanganyagából.
Ezzel az egyik kedvenc kis részletemmel szeretnék elköszönni most tőled és nagyon szép napot kívánni neked, vagy jó éjszakát, ha hamarosan lefeküdni készülsz. Ma is köszönöm, hogy végigkísértél engem és az írásaimat, én a legjobbakat és a legegészségesebb dolgokat kívánom neked, és azt, hogy ezeket megleld az ételeidben és az életedben is egyaránt.